2013/11/27

NKP-Kutatók éjszakája



Merza Katalin, Lagzi István László,  Gelybó Györgyi és Tóth Réka

A Nemzeti Kiválósági Program a Tempus Közalapítvánnyal együttműködve is szervezett programot a Kutatók éjszakájára. A menetrend szerint  három blokkban kaptak lehetőséget a bemutatkozásra a támogatottak. Az első blokkban Tudomány kicsiknek és nagyoknak címmel több előadás hangzott el. Különösen népszerű volt Kiss Balázs "Tűzhányók kitörésben – Robban vagy ömlik?" játékos vulkánkísérlete. Ezt követte a  kerekasztalbeszélgetés, melyben háromfiatal ösztöndíjas kutató és jómagam beszélgettünk.
Annak ellenére, hogy a résztvevők kutatási területe jelentősen eltért egymástól, meglepően hasonlóan vélekedtünk a "kutatói" pálya szépségéről és nehezségeiről. Merza Katalin (DE) gyermekkorban bántalmazott és nem bántalmazott borderline személyiségzavarban szenvedő páciensek tünetprofiljának felmérésével és összehasonlításával foglalkozik, Gelybó Györgyi (ELTE)
a mezőgazdasági területek proaktivitásán, míg Dr. Lagzi István László (BME) a nanotudományok világát kutatja.
A „Tudomány nagyobbaknak” című záróblokkban két előadást hallhattak az érdeklődők: Dr. Szűts Zoltán (KJF) az internet és a bölcsészet, valamint a tudományok összefüggéseiről, Dr. Kertész Szabolcs (SZTE) pedig a víztisztítás technológiájáról és a tiszta víz értékeiről tartott beszámolót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése